Ιστορικό

Ο ΄΄ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ΄΄ ΖΑΓΟΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μέσα από αντίξοες συνθήκες αλλα με μεράκι και αγάπη, ο αθλητισμός ‘’ανθεί’’ στο καμάρι του Πηλίου

   Ο Αθλητικός Όμιλος Ζαγοράς ΄΄ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ΄΄ ιδρύθηκε το 1980 από μία παρέα φίλων, που νιώθοντας την ανάγκη της δίψας όλων των κατοίκων της περιοχής, για υγιή και προγραμματισμένη άθληση, ξεκίνησαν με υπομονή την διαδικασία ευρέσεως μελών, της σύνταξης του καταστατικού και τέλος την αναγνώριση του σωματείου. Ο ‘’νονός’’ της ομάδας ήταν ο Αλέκος Αγγελίνας. Σημαντική ήταν η προσφορά του πρώτου προέδρου του Συνεταιρισμού Ζαγοράς , κ.Βαλασσά Διονύση που με τα πρώτα 27 ιδρυτικά μέλη, δημιούργησαν τμήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

   Η Ε.Π.Σ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ αρνήθηκε την συμμετοχή της ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα λόγο του γηπέδου καθώς δεν υπήρχε γήπεδο ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων. Στην συνέχεια πήγαν στην ΕΣΚΑΘ όπου εκεί, έγιναν δεκτοί και αμέσως άρχισε η ενεργοποίηση του τμήματος της καλαθοσφαίρισης.

   Οι διατελέσαντες πρόεδροι, Βαλασσας Διονύσιος, Νάσιος Επαμεινώνδας, Γεραμπίνης Απόστολος, Ραγκαβής Κων/νος, Βισβίκης Ιωάννης, Λιάτσικος Χρήστος, Κοντογιώργος Χρυσοβαλάντης καθώς και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες στα εκάστοτε Δ.Σ. πρόσφεραν και προσφέρουν με αγάπη, για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου. Είναι αυτοί που με μεράκι βοήθησαν τον αθλητισμό της περιοχής και έδωσαν υγεία και χαρά στα νιάτα. Οι προπονητές που πέρασαν από τον σύλλογο όπως οι Παπαγιαννόπουλος Παν., Σκλιάς Χρ., Βαλασσάς Λαυρέντης , Πολυμέρου Ιωαν., Λίταινας Γεωργ., Πλαστάρας Απόστ., Μούτος Παν, Δερβος Κων Τσιντσίνης Μηχ, Καραρήγας Αντ κ.α. εργάστηκαν χωρίς  οικονομικές απαιτήσεις και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την μέχρι σήμερα πορεία και ιστορία της ομάδας.

   Η ομάδα μπάσκετ του Κενταύρου ξεκίνησε τις συμμετοχές της στο δύσκολο πρωτάθλημα της Β΄ΕΣΚΑΘ με παίκτες τους : Γεωργούδη Δημ., Ανδρέου Νικ., Ασδέρη Βας., Τριανταφύλλου Τριαντ., Πολυμέρου Ιωαν., και Βισβίκη Ιωάννη. Στη συνέχεια και μετά από πολλά χρόνια παραμονής στη Β΄κατηγορία την περίοδο η ομάδα κατάφερε να ανέβει στην Α2 κατηγορία της Ε.Σ.Κ.Α.Θ. και εξακολούθησε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α2 για πολλές ακόμη αθλητικές χρονιές.

  Το 1986 η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου μας ξεκινούσε τις συμμετοχές της στο τοπικό πρωτάθλημα και το πρώτο Δ.Σ. με τους Πρόεδρο κ.Νάσιο Επαμ., Αντιπρόεδρο κ.Δίπλα Δημ., Γεν.Γραμμ. κ.Νίκου Σπυρίδων , Ταμία κ.Γεραμπίνη Απόστ., Ειδικό γραμμ. Βουζαρά Νίκο, και μέλη κ.Σιάγκο Παντελή, κ.Λιάντη Πέτρο, κ.Βαλασσα Θέμη αναλάμβανε το δύσκολο έργο του.

   Παράλληλα για πολλά συναπτά έτη έως και σήμερα συμμετέχει στις μικρές κατηγορίες με τις ακαδημίες του συλλόγου pro-junior, junior, παιδικό, εφηβικό με επιτυχία παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μία ορεινή περιοχή, πενήντα περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού και με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται.  Από το 2021 έχουμε την συνέχιση της αγωνιστικής δράσης του συλλόγου στο νεόδμητο κλειστό γυμναστήριο Ζαγοράς συμμετέχοντας με την ανδρική ομάδα μπάσκετ αλλά και με τα τμήματα υποδομής στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΘ.

   Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ομάδας ποδοσφαίρου με παράλληλη συμμετοχής της ανδρικής ομάδας στην Γ΄ΕΠΣΔ του τοπικού πρωταθλήματος, καθώς και των αντίστοιχων ακαδημιών έγινε από τον πρόεδρο την εποχή εκείνη Λιάτσικο Χρήστο , το αγωνιστικό έτος 2005-2006 και ακολούθησαν τα επόμενα έτη έως το αγωνιστικό έτος 2007-2008 όπου συμμετείχαμε στο τοπικό πρατάθλημα με επιτυχία.

  Η πορεία μας έως σήμερα είναι φτωχή σε τρόπαια και πρωταθλήματα αλλά πλούσια σε συμμετοχές αθλητών και παραστάσεις σε τοπικά πρωταθλήματα εδώ και 40 συναπτά έτη παρά την δύσκολη τοπογραφικά περιοχής μας.