Ιστορικό

Κοινοποιήστε!

Ο ΄΄ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ΄΄ ΖΑΓΟΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μέσα από αντίξοες συνθήκες αλλα με μεράκι και αγάπη, ο αθλητισμός ‘’ανθεί’’ στο καμάρι του Πηλίου

Στο βουνό των Κενταύρων βρίσκεται η Ζαγορά το καμάρι του Πηλίου. Εκεί στον πανέμορφο αυτό τόπο, η ομάδα μπάσκετ του Α.Ο. ΖΑΓΟΡΑΣ ΄΄ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ΄΄γράφει την δική του ιστορία.

Ο Αθλητικός Όμιλος Ζαγοράς ΄΄ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ΄΄ ιδρύθηκε το 1980 από μία παρέα φίλων, που νιώθοντας την ανάγκη της δίψας όλων των κατοίκων της περιοχής, για υγιή και προγραμματισμένη άθληση, ξεκίνησαν με υπομονή την διαδικασία ευρέσεως μελών, της σύνταξης του καταστατικού και τέλος την αναγνώριση του σωματείου. Ο ‘’νονός’’ της ομάδας ήταν ο Αλέκος Αγγελίνας. Σημαντική ήταν η προσφορά του πρώτου προέδρου του Συνεταιρισμού Ζαγοράς , κ.Βαλασσά Διονύση που με τα πρώτα 27 ιδρυτικά μέλη, δημιούργησαν τμήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Η Ε.Π.Σ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ αρνήθηκε την συμμετοχή της ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα λόγο του γηπέδου καθώς δεν υπήρχε γήπεδο ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων. Στην συνέχεια πήγαν στην ΕΣΚΑΘ όπου εκεί, έγιναν δεκτοί και αμέσως άρχισε η ενεργοποίηση του τμήματος της καλαθοσφαίρισης.

Οι διατελέσαντες πρόεδροι, Βαλασσας Διονύσιος, Νάσιος Επαμεινώνδας, Γεραμπίνης  Απόστολος, Ραγκαβής Κων/νος, Βισβίκης Ιωάννης, Λιάτσικος Χρήστος ,Κοντογιωργο  Βαλαντη καθώς και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες στα εκάστοτε Δ.Σ. πρόσφεραν και προσφέρουν με αγάπη, για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου. Είναι αυτοί που με μεράκι βοήθησαν τον αθλητισμό της περιοχής και έδωσαν υγεία και χαρά στα νιάτα. Οι προπονητές που πέρασαν από τον σύλλογο όπως οι Παπαγιαννόπουλος Παν., Σκλιάς Χρ., Βαλασσάς Λαυρέντης , Πολυμέρου Ιωαν., Λίταινας Γεωργ., Πλαστάρας Απόστ., Μούτος Παν. κ.α. εργάστηκαν χωρίς ουσιαστικά οικονομικές απαιτήσεις και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την μέχρι σήμερα πορεία και ιστορία της ομάδας.

Η ομάδα μπάσκετ του Κενταύρου ξεκίνησε τις συμμετοχές της στο δύσκολο πρωτάθλημα της Β΄ΕΣΚΑΘ με παίκτες τους : Γεωργούδη Δημ., Ανδρέου Νικ., Ασδέρη Βας., Τριανταφύλλου Τριαντ., Πολυμέρου Ιωαν., και Βισβίκη Ιωάννη. Στη συνέχεια και μετά από πολλά χρόνια παραμονής στη Β΄κατηγορία την περίοδο  η ομάδα κατάφερε να ανέβει στην Α2 κατηγορία της Ε.Σ.Κ.Α.Θ. και εξακολούθησε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α2 για πολλές ακόμη αθλητικές χρονιές.

Το 1986 η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου μας ξεκινούσε τις συμμετοχές της στο τοπικό πρωτάθλημα και το πρώτο Δ.Σ. με τους Πρόεδρο κ.Νάσιο Επαμ., Αντιπρόεδρο κ.Δίπλα Δημ., Γεν.Γραμμ. Νίκου Σπυρίδων , Ταμία κ.Γεραμπίνη Απόστ., Ειδικό γραμμ. Βουζαρά Νίκο, και μέλη Σιάγκο Παντελή, Λιάντη Πέτρο, Βαλασσα Θέμη αναλάμβανε το δύσκολο έργο του. Σήμερα έχουμε την συνέχιση της αγωνιστικής δράσης του τμήματος αλλά με προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Αναφερόμαστε στο κυρίως πρόβλημα του κλειστού γηπέδου που είναι το όνειρο όλων των κατοίκων της περιοχής. Αν και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση για το υπό ανέγερση ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΖΑΓΟΡΑΣ  από τα εγκεκριμένα προγράμματα της Γ.Γ.Α., εντούτοις παρά τις φιλότεμες προσπάθειες των δημάρχων μας , το συγκεκριμένο έργο δεν προχώρησε.

Η οικονομική ενίσχυση του συλλόγου γίνεται από μέλη και φίλους του συλλόγου. Πρέπει να τονιστεί η σημαντική προσφορά του Δήμου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε για την πολύχρονη ενίσχυση αλλά να μην ξεχάσουμε τις εκάστοτε Νομαρχίες, Περιφέρειες, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,ΟΠΑΠ.

ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Παλαιότερα στον σύλλογο λειτουργούσαν τρία τμήματα μπάσκετ, το ανδρικό , το εφηβικό ,και το παιδικό. Σήμερα στην ομάδα μπάσκετ λειτουργεί μόνο το ανδρικό αλλά από την νέα χρονιά θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για να ξεκινήσουν τόσο το εφηβικό αλλά τόσο και το παιδικό τμήμα.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το σωματείο συνεργάζεται με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, αγώνες ορεινής ποδηλασίας, αγώνες κολύμβησης, αναρρίχηση, τοξοβολία, τουρνουά μπάσκετ, πίνγκ-πόνγκ , κ.α.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα ζηλευτές. Οι προπονήσεις γίνονται σε ανοικτό γήπεδο κάτω από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες με το χιόνι και το κρύο να κάνουν την εμφάνισή τους κατά τα μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα. Οι περισσότεροι αγώνες μπάσκετ, έδρας της ομάδας γίνονταν στο Βόλο ή  στην Πορταριά.

Το άρθρο είχε δημοσιευθεί  το έτος 2006 από τον διεθνή Βολιώτη διαιτητή. Κ Ιωάννη Κορομηλά